Som bruker av selectadna.no nettstedet, samtykker du til vår bruk av: url som beskrevet i vår 'cookie policy'

Q&A

Q. Hvordan vet Politiet om SelectaDNA?
A. I Norge så er det Kripos som er ansvarlig for prosjektet hos politiet. I August 2015 vil 5 av 12 Politidistrikter bli opplært i bruken av SelectaDNA metoden. Hvordan merkede eiendeler blir identifisert og hvordan de skal finne tilbake til opprinnelig eier av eiendelen. 

Q. Hva inneholder SelectaDNA væsken?
A. Hver flaske inneholder en unik syntetisk DNA som er laget på et vannbasert UV klebemiddel som gjør det mulig å identifisere med en UV lommelykt, i tillegg inneholder væsken flere hundre microdots som har en unike koden for den ene flasken
Q. Er selectaDNA helt sikkert, og hvis så, hva gjør det så?
A. Ja, den patenterte teknologien som brukes betyr at det ikke kan analyseres uten forutgående kunnskap om 'Nøkkelkoder', og kan derfor ikke bli kopiert av en tredjepart. Videre, det er laget av syntetisk DNA, som gjør antall mulige unike koder uendelig.
 
Q. Er DNA trygt?
A. Ja, det er miljøvennlig og ikke-giftig.

Q. Hvilken informasjon finnes i microdots?
A. Alle kunder har en unik selectaDNA registreringskode. Vår internasjonale database, hvor kundenes detaljer blir lagret, gjør at politiet skal kunne identifisere eiendelen og opprinnelig eier 24/7-365
 
Q. Hva ligner microdots på?
A. Microdots er kun 1 mm i diameter, på størrelse med et sukker korn. Under et mikroskop er du i stand til å lese av en unik kode.
 
Q. Er databasen helt sikker?
A. Ja, den samsvarer med Loss Prevention Certification Board standarder (LPS1224 Issue 3), så det er helt sikkert, og er tilgjengelig 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, for politiet. Issue 3 er den nyeste versjonen av standarden og gjør elektronisk registrering og søking mulig.
 
Q. Er det en årlig lisensavgift knyttet til databasen?
A. Nei, det er ingen årlige avgifter eller årsavgifter. Den eneste kostnaden for selectaDNA produktet er kjøpesummen.
 
Q. Så betyr det at noen merkede eiendeler er registrert for hele livet?
A. Ja det gjør det.
 
Q. Hvorfor skal vi bruke varselskiltene og vindu oblater?
A. Disse merkene fungerer preventivt ved å holde tyvene vekk fra eiendommen eller eiendelene, både på innsiden og utsiden av bygningen. Oblatene har en såkalt "barnesikring" som betyr om at skulle noen prøve å rive av oblatene kan dette gjøres kun med bitte små biter avgangen.
 
Q. Hva skjer hvis jeg selger eller gir bort en merket eiendel?
A. Ved å logge inn på din online konto via http://www.secureassetregister.com du kan merke din "eiendel" som solgt.
 
Q. Hva skjer hvis en tyv klarer å fjerne alle microdots fra en stjålet eiendel?
A. Ved å bruke løsningen på i sprekker og på strukturerte overflater, vil et spor av klebemiddel (som inneholder både UV Tracer og DNA) alltid være tilgjengelig for rettsmedisinske analyser.